Siirry suoraan sisältöön

Unkarin historia

Tonava virtaa Budapestin läpi.

Unkarin historia on hyvin värikäs ja tapahtumarikas. Unkari maana on hyvin rakastettava ja joillekin se iskee sieluun todella vahvasti. Näin kävi Itävallan keisarin puolisolle, Elisabetille eli Sissille aikanaan. Myös unkarilaiset rakastivat ja suorastaan palvoivat keisarinnaa täydestä sydämestään. Hänen läsnäolonsa voi tuntea ja nähdä vielä näinä päivinäkin erilaisissa taide-esineissä ja esimerkiksi katujen- ja hotellien nimissä. Historia on kuitenkin Unkarissa alkanut jo paljon ennen keisarinnaa ja se ajoittuukin aina roomalaisten ajalle.

Unkarin historia ja unkarin kieli

Puhujamäärältään unkarin kieli on suurin uralilainen kieli. Sitä puhuu äidinkielenään jopa 14 000 000 ihmistä niin Unkarissa kuin Romaniassa, Slovakiassa ja Serbiassakin. Unkarin kielen historia on jaoteltu kolmeen eri vaiheeseen: muinaisunkarin kausi, keskiunkarin kausi ja uusunkarin kausi. Ensimmäinen näistä kausista alkaa jo vuonna 1000, mutta sitäkin ennen on löydetty kirjoitettua unkaria vuosien 800-900 välisenä aikana islamilaisista lähteistä.

Varsinainen ensimmäinen unkarinkielinen kirjoitus on peräisin 1300-luvulta oleva Halotti Beszéd joka tarkoittaa ruumissaarnaa. Se ei liene yllättävää, että aluksi kirjoitukset olivat hyvin uskonnollisia, mutta jo alkaen 1500-luvulta on löydetty myös kaunokirjallisuutta. Erityisesti runoutta. Alun perin unkarilainen sivistyneistö käytti pääosin latinaa tai muita Euroopan valtakieliä kielenään, 1500-luvulla tapahtunut uskonpuhdistus ja 1600-luvun vastauskonpuhdistus kuitenkin antoivat vauhtia unkarin kielen kirjakieleksi nousemiselle.

Unkarin kielen historia ja Unkarin kehittyminen

Kun Unkarin historia alkaa kiinnostaa, on aloitettava aivan alusta. Tämä tarkoittaa jopa aivan ajanlaskun alkuajoille siirtymistä. Noin 100 jkr. roomalaiset perustivat kaupungin nimeltä Aquincum. Se nousi nykyisen Budapestin alueelle. He olivat vallassa 400-luvulle saakka, jolloin alkoivat kansainvaellukset. Myös suomensukuiset madjaarit vaelsivat tuolloin ruhtinas Árpádin johdolla tasangoille vuonna 896. Hän, joka loi pohjan Unkarin valtiolle, oli maan ensimmäinen kristitty kuningas, Pyhä Tapani.

Unkarin historia kertoo kuuluisimman kuninkaan olleen Matias Corvinus, joka hallitsi maata 1400-luvulla. Hän kuului kuuluisaan Hunyad-sukuun ja hänen aikanaan Budasta kehittyi yksi upeimmista kaupungeista Euroopassa. 1500-luvulla turkkilaiset valloittivat Budan ja olivat vallassa 150 vuotta. Tänä aikana kirkotkin muutettiin moskeijoiksi heidän toimestaan.

Turkkilaisvalta vaihtuu Habsburgien vallaksi

Kun kristityt valloittivat alueen takaisin 150 vuotta kestäneen turkkilaisvallan jälkeen, liitettiin se kiinteäksi osaksi Habsburgien valtakuntaa. Unkarilaiset kapinoivat valtaa vastaan useammankin kerran, mutta tuloksetta. Habsburgit käyttivät muun muassa Venäjän armeijaa avukseen kapinan taltuttamiseksi. Jos historia tuntuu jännittävälle, on sitä myös suomikasino.com. Tämä suomalaisille suunnattu pelipaikka on hyvä keino saada viihdettä ja jännitystä nykypäivän elämään. Vielä tuohon aikaan Unkarissa oli aivan toisenlaiset pelit menossa.

Pannonia on nimitys, jolla aluetta kutsuttiin ennen. Se sijaitsi nykyisten Itävallan, Kroatian, Unkarin, Serbian, Slovenian sekä Bosnia ja Hertsegovinan alueilla. Tänne siis unkarilaiset asettuivat tuolloin 900-luvulla ja jossa he ovat edelleenkin. Vuonna 1867 Habsburgien oli pakko myöntyä sovitteluratkaisuun valtakunnan natistessa liitoksissaan.

Unkarin historia ja Budapest 1900-luvulla

Ensimmäinen maailmansota typisti Unkarin Tynkä-Unkariksi ja saadakseen omia alueitaan takaisin, liittoutuivat he natsi-Saksan kanssa. Tämä päätös tuli maksamaan heille kovan hinnan, sillä vähänkin historiaa lukenut ymmärtää, miksi valinta oli väärä. Budapest oli paikka, jossa käytiin hyvin verinen vapautustaistelu puna-armeijaa vastaan. Kun sota oli käyty, oli Unkari entistäkin pienempi ja hyvin tiukasti Neuvostoliiton valvovan silmän alla.

Budapestin sanotaan olevan sekoitus itää ja länttä. 40 vuotta kestänyt kommunistinen aika jätti omat merkkinsä unkarilaisuuteen ja myös Budapestin arkkitehtuuriinkin. Varsinkin vanhemmat ikäpolvet pukeutuvat edelleen hyvin itäeurooppalaisesti ja puhuvat vain unkaria. Myös turistille riittää ihmetystä, kun kyltit ja opasteet ovat vain unkarinkielisiä.

Unkarin historia on taakse jäänyttä elämää ja nykypäivän Unkari on mainio lomakohde myös suomalaisille. Hinnat ovat suomalaisen kannalta melko edullisia ja nähtävää todellakin riittää. Historiallisia kohteita ja upeaa arkkitehtuuria on uskomattomia määriä tarjolla. Kielellisestikin puhuttu kieli liippaa omaamme, onhan se veljeskieli suomen kielen kanssa. Kun unkarilaista puhetta kuuntelee, kuulostaa se hyvin tutulle vaikkei ymmärräkään sanaakaan.