Siirry suoraan sisältöön

Mitä matkalle mukaan?

Kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, mitä ottaa matkalle mukaan.

Suunnittelu ja valmistelu ovat usein yksi reissuun lähtemisen parhaita puolia. Kun tulevaa kokemusta fiilistelee jo etukäteen, matkasta saa vielä enemmän irti. Toisaalta suunnittelu auttaa myös välttämään hankalia tilanteita, kun ollaan kaukana kotoa. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on päättää, mitä matkalle mukaan. Matkalaukku kannattaa luonnollisesti pakata sen perusteella, mitä aikoo matkallaan tehdä ja mihin vuodenaikaan matkustaa. Tiettyjä asioita ei kuitenkaan kannata unohtaa, olipa reissu millainen tahansa.

Mitä matkalle mukaan – ota ainakin perusasiat

Jokainen reissaaja on yksilö. Toinen haluaa matkustaa mahdollisimman vähillä varusteilla ja alkaa stressaantua jo pohtiessaan, mitä ottaa matkalle mukaan. Toinen taas tahtoo kantaa mukanaan puolet omaisuudestaan. Kuulutpa kumpaan joukkoon tahansa, on tiettyjä perusasioita, joita ei kannata jättää matkasta. Ykkösenä niistä on luonnollisesti passi tai henkilöllisyystodistus. Muista tarkistaa hyvissä ajoin, että asiakirja on myös voimassa!

Ilman hankintoja ei matkalla myöskään pärjää. Vaikka aikoisit käyttää pääasiassa luotto- tai pankkikorttia, varaa mukaan vähän paikallista valuuttaa ensihätään. Matkavakuutus on aina viisas valinta, ja sen vakuutustodistus kannattaa pitää reissussa mukana. Jos käytät lääkkeitä, muista pakata myös ne resepteineen. Lopuksi vielä matkapuhelin ja laturi, niin matkailijan peruspaketti alkaa olla kasassa.

Mitä ottaa matkalle mukaan – älä pakkaa liikaa vaatteita

Edellä esitellyn perustarvikepakkauksen lisäksi matkalla tarvitaan myös vaatteita. Varaa vuodenaikaan sopivia vaatteita, mutta älä kanna mukanasi liikaa. Kun valitset vaatteet niin, että niitä voi yhdistää toisiinsa ja pukea kerroksittain, selviät vähemmällä. Kun mietit, mitä matkalle mukaan kenkien suhteen, muista käytännöllisyys. Kenkien on hyvä kestää kävelyä. Aivan uudet kengät kannattaa jättää kotiin, sillä ne voivat tuottaa ikävän yllätyksen hiertämällä jalkoja.

Suosi vaatteissa helppokäyttöisyyttä, kuten materiaaleja, joita ei tarvitse silittää. Rajatessasi, mitä matkalle mukaan, muista että viikonloppulomalle riittää pari vaatekertaa. Parin viikon matkallakaan ei tarvita kovin monia eri vaatekertoja varsinkaan, jos pakkaat halutessasi mukaan hiukan pyykinpesuainetta ja peset joitakin vaatteita matkan aikana.

Yksinkertainen pakkaaminen on paras valinta

Joskus matkalle mukaan lähtevät myös perheen karvaiset kaverit, jotka tarvitsevat oman matkavarustuksensa. Tärkeintä niidenkin suhteen on huolehtia asianmukaisista matkustusasiakirjoista ja vakuutuksista. Vaatepulmia ei ole, mutta laadukas lemmikkitarvikekauppa tarjoaa erilaisia matkustus- ja kuljetusbokseja, joissa on mukavaa ja turvallista taittaa pidempikin matka. Mukaan kannattaa pakata jokin lemmikille tuttu lelu, joka luo turvallisuuden tunnetta sekä hiukan omaa ruokaa samasta syystä.

Vaatteita pakatessaan moni vannoo rullaamisen nimiin. Kun vaatekappaleet rullaa, ne mahtuvat matkalaukkuun paremmin ja pysyvät sileinä. vaatteet, joita ei kannata pakata matkalle mukaan, ovat sellaisia, joita voi käyttää koko reissun aikana vain kerran. Lämpimiä vaatteita taas ei kannata unohtaa kesälläkään, sillä illat saattavat olla yllättävän viileitä ja sää vaihteleva.

Mitä matkalle mukaan? Muista myös hygienia ja turvallisuus

Budapest, kuten muukin Unkari, on matkakohteena kohtalaisen hygieeninen. Silti matkatavaroihin kannattaa pakata paitsi käsidesiä, myös omat tutut hygieniatuotteet. Hyvä hygienia auttaa pysymään terveenä ja tuntemaan olon miellyttäväksi. Mukaan voi ottaa oman tarpeen mukaan esimerkiksi vanupuikkoja, vanulappuja, puhdistusainetta, deodoranttia, kosteusvoidetta, parranajovälineitä, meikkitarvikkeita, shampoota ja hoitoainetta, hammastahnaa ja -harjan sekä kosteuspyyhkeitä.

Hyvä idea on pakata myös pienimuotoinen ensiapupakkaus, jonka avulla pienimpien haavereiden hoidosta selviää omin voimin. Tällaisia saa valmiina vaikkapa apteekista. Ensiapupakkauksesta olisi hyvä löytyä esimerkiksi laastareita ja haavapyyhkeitä, sidontatarvikkeita, kuumemittari ja käsikauppalääkkeitä kipuun.

Kun olet tehnyt päätöksen siitä, mitä matkalle mukaan ja olet tehnyt tarvittavat pakkaukset, on aika pysähtyä huokaisemaan. Hyvissä ajoin suoritettujen matkavalmistelujen ansiosta mikään ei unohdu, eikä matkalle lähdetä kiukkuisena viime hetken kiireessä. Muista pakata myös käsimatkatavarat. Sujauta niihin jotakin, mikä tekee matkasta entistäkin miellyttävämmän: vaikkapa puhallettava matkatyyny tai kaunis matkapäiväkirja täyttämistä varten.