Poronkäristyksen sijaan onnistuu käristys naudanlihasta, hirven-, peuran- tai sianlihasta, oman makumieltymyksen mukaan. Parhaita käristykseen sopivia lihan osia ovat lapa, niska, etuselkä tai paistiliha. Lihan leikkaaminen onnistuu parhaiten vähän jäisestä, kohmeisesta lihasta, josta leikataan ohuita lastumaisia siivuja. Mausteina perinteiseen käristykseen riittävät suola ja pippuri. Pitkä lihan hauduttaminen takaa murean ja suussa sulavan käristyksen. Tarjoile käristys laitetaan perunamuusin, puolukkasurvoksen ja suolakurkkuviipaleiden kera.
Käristys naudanlihasta tuoreista aineksista
Kaupan valikoimissa on tarjolla paljon erilaisia valmiita ja puolivalmiita käristyslihoja. Myös valmista käristystä saa vaikka säilykkeenä. Ne soveltuvat kiireisen emännän keittiöön, mutta maku ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin itse tuoreesta lihasta valmistetussa ateriassa. Itse tekemällä varmistetaan myös, että lihan laatu vastaa jokaisen omia vaatimuksia. Kokeilemalla erilaisia lihoja löytää mieleisensä.
Unkarilainen ruoka tunnetaan lihapainotteisesta, tulisesta ja mausteisesta ruoasta. Paprika ja paprikajauhe kuuluvat suosituimpiin raaka-aineisiin. Kuuluisin ruokalaji on varmaankin gulassi, joka on naudanlihasta valmistettu lihapata tai -keitto. Gulassin kaltainen pörkölt on naudan- tai sianlihasta valmistettua käristystä. Pörköltin valmistukseen käytetään yleensä lihakuutioita tai ohuita lihasiivuja, paprikaa, sipulia ja muita vihanneksia. Muita lisukkeita ovat esimerkiksi tomaatti tuoreena tai pyreenä sekä pekoni.
Perinteinen lihakäristys vai pörkölt?
Suomessa ollaan totuttu perinteiseen lihakäristykseen suolalla ja pippurilla. Välillä kannattaa murtaa vanhoja tottumuksia ja kokeilla käristyksen sijaan valmistaa vaikkapa unkarilaista pörköltiä. Ruskista lihat voissa, ehkä pekonin kera. Kun liha on melkein kypsää, lisää sekaan paprikaa, sipulia, valkosipulia ja tomaattipyreetä. Hauduta kypsäksi ja tarjoile perunoiden tai pastan kanssa.