Siirry suoraan sisältöön

Budapest nähtävyydet ja aktiviteetit

Budapest nähtävyydet

Budapest on ainutlaatuinen kaupunki ja nähtävää sekä aktiviteetteja on paljon. Olemme jo kirjoittaneet aiheesta paljon sivullamme, mutta nyt on aika tehdä jälleen jonkinlainen kooste siitä, mihin voisi kaupungissa suunnistaa ja millaisia aktiviteetteja voisi ajatella. Budapest nähtävyydet ovat hyvinkin historiallisia, mutta niin pitää ollakin, koska kaupunki on perustettu jo vuonna 1873. Sehän on yhdistetty kahdesta kaupungista eli Budasta ja Pestistä, joiden välistä upea Tonava-joki virtaa halliten kaupunkikuvaa.

Historialliset ja kauniit Budapest nähtävyydet

Budapest on historiallisen kaunis ja kaupungissa on paljon kauniita puistoja sekä museoita. Jos arkkitehtuuri ja historia kiinnostaa, se on täydellinen valinta vierailukohteeksi. Linnavuori on upea kokonaisuus ja vanhimmat rakennukset ovat 1300-luvulta. Sinne mennessä on muistettava myös jalkineiden valinta, koska kadut ovat mukulakiveä.

Budapest onkin useampien linnojen kaupunki, joten siellä on myös Kuninkaan linna. Kalastajanlinnake on rakennettu 1800-luvulla ja se muistuttaa hyvinkin tarkasti keskiaikaista linnoitusta. Siinä on torni ja holvikaaret, kuten asiaan kuuluu. Kruunajaiskirkko eli Matiaksen kirkko löytyy samalta alueelta. Se rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui melko pahoin 1600-luvun lopulla. Uusgoottilaiseen tyyliin se rakennettiin 1900-luvulla.

Jos haluaa todellisen kokemuksen siitä, millaisia voivat käytävät linnassa olla, niin silloin on ehdottomasti tutustuttava Linnavuoren sisällä risteileviin käytäviin. Siellä on yleisölle osittain avoin käytäväverkosto, joka on hyvin labyrinttimäinen. Ne saattavat vaikuttaa todella aavemaisilta, mutta käytäviltä löytyy sekä seinämaalauksia että erilaisia patsaita. 

Budan linna eli Kuninkaanlinna on tuhoutunut ja rakennettu uudelleen ainakin kuusi kertaa. Joten se on siitä syystä sekoitus erilaisia tyylejä usealta eri aikakaudelta. Se oli alun perin goottilainen arkkitehtuuriltaan, mutta siihen on rakennettu useita lisäosia vuosisatojen kuluessa. Nykyään siellä on Nykytaiteen museo. Tarjoavatkohan kasinot Suomessa tyylikkäitä linnoja sekä seikkailuja linnojen syövereissä?

Géllert-vuori ja kylpylä

Jos linnat on kierretty ja haluaa nauttia upeista näköaloista, on valittava kohteeksi Géllert-vuori. Jos vuorella käy tutustumassa täydellisiin maisemiin, voikin sen jälkeen mennä rentoutumaan kylpylään, joka on sen juurella. Sekä vuori että kylpylä on nimetty piispan mukaan. Kylpylä on avattu jo vuonna 1927 ja siellä on tyylikäs sisustus, jota koristaa marmoripylväät sekä värikkäät kaakelit. Sieltä löytyykin useita sisä- ja ulkoaltaita.

Kylpyläloma on monen mielessä ja Budapest tarjoaa siihen hyvän vaihtoehdon tai vaihtoehtoja on useampia kuin pelkästään Géllert. Sen lisäksi tunnettuja kylpylöitä ovat Széchenyi sekä Lukács. Ensiksi mainittu on suurin kylpylä ja se on samalla todella upea Budapest nähtävyys. Se on sijainniltaan kaupunginpuistossa ja altaita on tarjolla useita. Rakennukset näyttävät palatseilta, mutta silti hintataso on aivan kohtuullinen. Lukás on näistä kolmesta se, jota pidetään kaikkein terveellisempänä ja sen vesi onkin rikkipitoista. Sisällä on mineraalivesialtaat ja ulkona tavallisia uima-altaita.

Muita Budapest nähtävyyksiä

Parlamenttitalo on uusgoottilainen ja se on kooltaan todella massiivinen. Se on rakennettu 1800-luvun lopulla ja on Budapestin suurin rakennus. Sen rakentamisessa ei aikoinaan säästelty rahaa ja kohteesta onkin tullut hyvin suosittu. Sinne voi joutua jonottamaan parhaimman sesongin aikana.

Margit-saari on yksi kohteista, joka on ehdottomasti nähtävä. Se sijaitsee keskellä Tonavaa ja sinne on hyvä mennä silloin, kun haluaa rentoutua ja poistua kaupungin hälinästä. Suurempaan Palatinus-uimalaan mahtuu peräti 20000 ihmistä ja siltä löytyy sekä kuuma- että kylmävesialtaita. Saaressa on lisäksi kahviloita ja ravintoloita, joten jos nälkä yllättää, sieltä ei tarvitse vielä lähteä pois.

Näiden lisäksi hyviä tutustumiskohteita ovat oopperatalo, Terrorin talo sekä ehdottomasti Unkarin kansallismuseo, joka esittelee valtavan määrän unkarilaista taidetta lähtein 1100-luvulta. Siellä näkee upeita kivitöitä, puuveistoksia ja paneelimaalauksia puhumattakaan muusta taiteesta. Joten tehdäänkö pikainen suunnitelma ja lähdetään kohti Budapestiä?